Het EPC is een certificaat dat de energetische prestaties van een gebouw weergeeft. Het geeft een inschatting van het energieverbruik en de impact ervan op het milieu. Dit gebaseerd op de isolatie en de verwarmings- en koelsystemen in verhouding met de verliesoppervlaktes en het volume. Ook bevat het certificaat aanbevelingen voor verbetering van de energie-efficiëntie van de woning.
Het EPC is belangrijk omdat het mensen helpt bij het maken van een bewuste keuze bij de aankoop of huur van een gebouw. Een gebouw met een betere EPC-score heeft niet alleen een lagere energiefactuur, maar is ook milieuvriendelijker en aantrekkelijker voor potentiële kopers en huurders.
Daarnaast is het EPC een hulpmiddel van de Vlaamse overheid om de klimaatdoelstellingen van 2050 te behalen. Door het energieverbruik van woningen te verminderen, kunnen we de uitstoot van CO2 verminderen en onze ecologische voetafdruk verkleinen.
Hoe kan ik mijn EPC-rapport interpreteren en begrijpen?
Het interpreteren van het rapport kan soms lastige zijn, zeker als je niet vertrouwd bent met de technische termen die worden gebruikt. Hieronder een aantal tips om het EPC-rapport gemakkelijker te kunnen begrijpen:
- Bekijk de EPC-score: De EPC-score geeft aan hoe energiezuinig de woning is. De score loopt van 0 tot +700, waarbij 0 staat voor een zeer energiezuinige woning en 700 voor een woning de veel energie verbruikt. Hoe lager de score, hoe beter de energieprestatie van de woning.
- Bekijk het EPC-label: De labels lopen van A tot F, waarbij A heel goed is en F zeer slecht. Aan deze labels hangen verschillende verplichtingen en beperkingen vast. Zoals het verplicht renoveren of het niet meer mogen indexeren van de huurprijs.
- Lees de aanbevelingen: Het EPC-rapport bevat aanbevelingen voor verbetering van de energieprestatie van de woning. Lees deze aanbevelingen goed door, want ze kunnen helpen om de woning te verbeteren. Let wel op, de bedragen die in deze aanbevelingen vermeld worden stroken vaak niet met de realiteit. Dit zijn bedragen die automatisch gegenereerd worden door de software. Indien u een correctere prijsbepaling wenst kan u altijd contact opnemen met onze energiedeskundigen.
- Bekijk de energiescore per onderdeel: Het rapport geeft een score voor de verschillende onderdelen van het gebouw, zoals de isolatie, de verwarming en de ramen. Door deze scores te bekijken kunt u zien welke onderdelen reeds voldoen aan de doelstellingen en welke onderdelen verbeterd kunnen worden.
- Vraag om uitleg: Als u niet zeker bent van bepaalde termen of informatie in het EPC-rapport, vraag dan om uitleg aan de deskundige die het rapport heeft opgesteld. Zij kunnen u helpen om het rapport beter te begrijpen en eventuele vragen te beantwoorden.
Wat als ik een woning wil kopen met een slechte EPC-waarde?
Sinds 2023 worden kopers van energieverslindende woongebouwen (label E of F) worden verplicht om binnen de 5 jaar na aankoop de woning grondig energetisch te renoveren tot minimum een EPC-label D. Dit moet bewezen worden met een nieuw EPC.
Deze regelgeving zal steeds strenger en strenger worden. Zo zal men vanaf 2028 verplicht worden de woning minstens te renoveren tot een label C enz. Label A is het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2050. Renoveer dus bij voorkeur nu al tot label A, zo bent u na al klaar voor de toekomst.
Voor meer informatie bezoek de website van de Vlaamse Overheid.